Biverkningar

Biverkningar av statiner Àr nÄgot som lÀnge varit pÄ tapeten. HÀr lÀser du kring vad forskningen sÀger, vad lÀkare sÀger och vad lÀkemedelsföretagen sÀger.

Vilka Àr riskerna med att ta ett statin?

Allvarliga risker Àr sÀllsynta. Studier som involverar tusentals mÀnniskor visar inga skillnader i muskler vÀrk, leveravvikelser, demens, minnesproblem eller cancer mellan de som tar statin och de pÄ ett inaktivt piller. Trots dessa resultat tar drygt en av fyra personer (29%)
ett statin beskriver nÄgot symptom, oftast muskelsmÀrta eller svaghet. Det Àr viktigt att notera att muskelrelaterade symtom ocksÄ Àr vanliga vid Äldrande och hos aktiva vuxna som Àr inte pÄ statiner. Mycket ovanliga risker associerade med statiner inkluderar en typ av stroke
genom blödning, muskelskador som vanligtvis kan upptÀckas med ett blodprov och ökat blodsockernivÄer eller nybörjad diabetes hos dem som Àr benÀgna att utveckla diabetes. De stor fördel med att ta statiner för att förhindra hjÀrtinfarkt och stroke uppvÀger sannolikt den lilla risken associerad med en förhöjd blodsockernivÄ.

Hur kan biverkningar hanteras nÀr man tar statin?

Biverkningar frÄn statiner kan ofta hanteras genom justering av dosen eller genom att vÀlja en olika statinlÀkemedel. Innan du slutar eller byter lÀkemedel, diskutera dina problem med din lÀkare som kan hjÀlpa till att avgöra sannolikheten för att symtom Àr relaterade till statin. Tillsammans kan du kartlÀgga en praktisk plan för att skydda dig frÄn hjÀrtinfarkt och stroke

Möjliga biverkningar

Det finns en hel lÄng lista av möjliga biverkningar av statiner, men faktum Àr att den gÀngse uppfattningen Àr att det Àr relativt ovanligt (i alla fall med allvarliga) biverkningar av statiner. Vissa forskare och lÀkare hÀvdar dock att risken för allvarliga biverkningar inte uppvÀger nyttan med statiner och att statiner dÀrför inte bör anvÀndas (utom i sÀrskilda fall). Mer om detta lÀngre ner.

De absolut vanligaste biverkningarna av statiner har att göra med kroppens muskulatur. Andra typer av biverkningar hÀnger ihop med leverfunktionen.

Listad biverkningar

  • muskelproblem
  • leverfunktion
  • impotens

Hem.